Sidenavigasjon : Hjem/Gode tips 
Gode tips

Komme dit

 

Både Air France, Air Mauritius og British Airways flyr så og si daglig til og fra Mauritius fra Oslo via Paris eller London. Erfaringsmessig varierer flybilettene veldig nesten fra dag til dag, så vi vil anbefale å bruke internett aktivt for å finne de avgangene som har den beste prisen. Bruk enten nettsidene til flyselskapene eller et internettreisebyrå. Husk å regne god tid til transfer i London eller Paris.

 

Forberedelse

Av vaksiner anbefales Havrix som en generell god beskyttelse i tropiske strøk. Gjentar en denne vaksinen innen et år varer den i 20 år. Ta kontakt med helsestasjonen for mer informasjon om vaksiner og barn.

Tynne heldekkende klær om kvelden er veldig lurt. Selv om det ikke finnes mengder med mygg, er det ikke vanskelig å bli bitt om en er uforsiktig. Små barn i vogn er spesielt utsatt. Det finnes ikke malaria på Mauritius, og det er derfor ikke nødvendig med medisinering mot dette. 

Ikke ta med en svær barnevogn. En lett vogn der en kan legge ned ryggen, slik at barnet får sove er perfekt. Den er også lett å få inn og ut av biler og busser. Ta med myggnett og en liten vognparasoll, det er ypperlig for både strand og turer.
 
Litt større barn kan bruke vanlig bilbelte men det er nok en ide å vurdere å ta med et enkelt babysete. Redningsvest for barna er lurt å ta med for båtturen som dere helt sikkert kommer til å ta flere av.

Vi tok med rikelig med gamle badehåndklær og noen lakener som vi brukte til stranden. Disse la vi bare igjen når vi dro hjem. Håndklærne var fine til å dekke til barnevognen med for sol og vind. Ta med myggnettet på stranden for en vet aldri om det kommer en veps eller et annet insekt. Ellers tok vi med noen voksen T-skjorter som barna vekselvis gikk med på stranden til de fikk en bra farge. Husk at solen er kjempesterk, og det er veldig dumt å måtte være inne i noen dager pga solforbrenning. Smør mye og ofte! Etter vår første tur til Mauritius har vår familie lært det.... Store t-skjorter er heldekkende. og sammen med en hatt utgjør dette en god beskyttelse.

Barnemat får en kjøpt alle typer av der nede. Det gjelder også bleier. Pampers er dyrere enn her hjemme, mens en lokal variant er rimeligere (men ikke spesielt bra). Ta gjerne med litt favorittgrøt, siden fruktsmakene kanskje er litt uvante i begynnelsen. Ta med paracet stikkpiller. Det er godt å ha.

Vi hadde med noen småbøtter, ellers kjøpte vi strandleker der nede. Det er gøy å fiske, og vi hadde med kroker og gøtt (dette kan en også kjøpe på supermarkedene der nede. Agnet var brødsmuler. For småbarna er det kjempespennende å få en liten tropisk fisk i strandbøtten.
I korte trekk bør en vurdere å ta med:
 • En pakke bleier (også bleier til flyturen)
 • En pakke våtservietter (også til flyturen)
 • Et par pakker barnegrøt
 • Ikke for mye klær. Kjøp heller der nede, og glem "5" par med sokker!
 • Ikke for mange sko. Dere bruker uansett sandaler 95% av tiden
 • En lett barnevogn og barnevognparasoll
 • Babysete og redningsvester til barna
 • Myggnett til babyen, hatt og solbriller til barna
 • Lommekniv (fin til å skrelle frukt med) og tau/hyssing (til klessnor)
 • Paracet (stikkpiller), Eurax mot kløe, myggmelk, litt sårsalve og solkrem høy faktor lett tilgjengelig til første dagen og til reisen fra flyplassen
 • Dagstursekker
 • Badehåndklær og lakener til stranda

…….Husk at det meste får en kjøpt der nede til en langt billigere penge enn hjemme.

 
Flyturen

Bestill barnemåltid og event. spedbarnsmat på alle flightene. Enkelte flyselskaper har også en egen ”pakke” med bleier, pudder etc på de lange flightene, men regn ikke med dette. I så fall får dere denne når dere kommer om bord. Air Mauritius har TV-skjerm på alle setene, og babykrybben festes på veggen foran setene

I håndbagasjen må dere ha rikelig med bleier, et par tåteflasker og annet babyutstyr (husk at det ikke lenger er lov å ta med noe flytende inn på flyene). Skulle flyet bli forsinket er det alltid godt å ha litt å gå på. Et par håndklær el.l. er fint som stelleunderlag. Husk at det er varmt når en kommer frem, og det går alltid litt tid før en får tak i bagasjen. Ha derfor noen lette klær i håndbagasjen slik at en kan bytte før en lander. Ha et diskret pengebelte med eventuelle kontanter, pass, betalingskort og billetter. Ha en ekstra lommebok med, slik at en har kort og småpenger lett tilgjengelig. Legg ikke under noen omstendigheter pengebeltet på et sted der lommetyver kan få tak i det. Flyplasser skal en i så måte passe seg for.
 
 
Ankomst Mauritius

På flyplassen på Mauritius kommer en først til passkontroll, og her kan køene bli svært lange når hele jumboen skal gjennom. Deretter er det bagasjehenting og toll. Det er mulig å handle taxfree når en kommer inn i landet dersom en ønsker å handle der isteden for i Europa.

Etter tollen kommer en til en stor hall der det er flere bankfillialer som prøver å "kapre" dere til å veksle hos seg. Ta heller ut kontanter i fred og ro i minibanken som dere finner til høyre rett utenfor hovedinngangen. Ta ut cash der slik at dere har mulighet til å kjøpe litt vann eller annet på veien til bungalowen. Den norske kronen relativt sterk, så en tommelfingerregel er å dele på ca 5 (5000 rupi er ca 1000 kroner), men sjekk nøyaktig kurs på valutakalkulatoren et annet sted på siden vår. Et lite stykke utenfor hovedinngangen (bak en liten sperring) vil drosjesjåfører, bussjåfører og andre stå og vente. Her vil sjåføren deres vente (dersom transport er bestilt) med et skilt med navnet deres på. Om så skulle være at dere ikke skulle finne sjåføren så ring eventuelt til det oppgitte telefonnummeret.
 
 
Sikkerhet
 
På Mauritius vil dere oppleve alt fra den ytterste luksus til den ytterste fattigdom. Allerede på veien fra flyplassen til bungalowen vil dere se dette. Det er fortvilende å se at mange ikke har det så bra, og kontrasten til ens eget liv er stor. Å oppleve dette er uansett en påminnelse om hvor bra en selv har det. Selv om det finnes fattigdom på Mauritius er denne overhodet ikke påtrengende, og vi opplever Mauritius som svært sikkert for oss turister. En må uansett aldri glemme å være overvåken på stranden eller der det er mye folk. Med andre ord som om en er på stranden i Spania. Lommetyver kan finnes over alt. Bungalowene har egen portvakt som også går vaktrunder, og det går en mur rundt hele eiendommen slik at det ikke er gjennomtrekk av folk. Lås uansett alle dører når dere forlater bungalowen, og ta på skoddene foran terrassedørene. Legg ikke kontanter eller andre verdisaker synlig og lett tilgjengelig. Bruk gjerne en koffert med kodelås som ”safe”, og legg biletter, pass og ekstra bankkort der.
 
Del reisekassen på to kontoer og ha Visa/Mastercard til begge. Bruk vanlig bankkort til å ta ut kontanter fra minibanker og til betalingsautomater i butikkene der en bruker pinkode. Kredittkort er også veldig greit å bruke både i butikker og i litt bedre restauranter.
 
Ta gjerne med flytevester til barna med tanke på båtturene. En kan alternativt kjøpe oppblåsbare vester der nede. Bilstol til babyer, bør en vurdere å ta med. Vanlige personbiler har bilbelter, men dette varierer for minibussene.
 
 
Komme rundt
 
Over korte avstander er buss å anbefale - sjarmerende, raskt og billig. På lengre turer f.eks. fra Pereybere til Port Louis eller fra Pereybere til krokodilleparken bør en leie en drosje. Sjåføren venter til dere vil hjem igjen. Det går også an å leie bil, men det er neppe billigere enn å leie drosje, og i tillegg kommer alt stresset. Leier dere drosje så vær oppmerksom på at sjåføren gjerne vil stoppe på flere utsalg av tepper og møbler. Styr unna dette om dere da ikke er spesielt interessert. Leier en bil av et velrennomert firma, vil en også få med barnesete om en ber om dette.
 
 
Opplevelser
 
Det finnes mange små turoperatører som tilbyr turer til ulike destinasjoner og turistmål. Bruk disse. Oppleggene er stort sett de samme og prisene varierer ikke så mye. En typisk dagstur til Ile le Cerf koster ca 500 rps (vel 100 kr pr. person og barn halv pris). Dette inkluderer transport, båttur og full barbecue! En dagstur med seilbåt koster fra ca 1000 rps (vel 200 kr for en voksen). Dette inkluderer også barbeucue. På seilturene til Flat island eller Gabriel island vil vi anbefale en av de store seilbåtene. La Pacha 2 er absolutt å anbefale.
Andre opplevelser er la Vanille Crocodille Park og Le Waterpark, som er et flott badeland
 

Strandhogg. Ved denne stranda holdes det picnic når en er på tur til Ile le Cerf. På menyen står dagens grillede fisk (oftest marlin eller captainfish) og kylling. Dessert er nydelige grillede bananer. Rompunsh og all annen drikke er selvsagt inkludert. Speedbåt tur er en "høydare" for de litt større barna (og for far). Denne turen er en fantastisk opplevelse. Anbefales!!

 
 
Prisnivå
 
Prisnivået er generelt veldig lavt. En typisk middag på restaurant koster kanskje 70 kr/voksen (hovedrett, øl/brus og dessert). Dagligvarer er ikke mer enn EU nivå og normalt godt under. I Grand Bay kan en gjerne handle på det store hypermarkedet Super U. Her får en det meste. Siden det er mye tekstilproduksjon på Mauritius er også klær veldig billig, og utvalget er meget stort.
 
Pruting utenom butikker med "fixed price" er helt vanlig. Når en bestiller utflukter er det også vanlig å be om kvantumsrabatt eller "god kunde" rabatt.  Det er billig å leie taxi, og en taxi koster ca 350 kr for en hel dag. Da kjører sjåføren dere hvor dere måtte ønske, og han er ”deres” så lenge dere ønsker det. Husk alltid å avtale pris uansett hvor godt dere mener å kjenne sjåføren.
 
Priseksempler på vanlige dagligvarer:
1,5l Cola: kr 5,50
1l juice: kr 9,-
1 flaske øl: kr 3,-
1,5l vann: kr 1,50
1 flaske rom av aller, aller beste sort (Green Island): kr 35,-
Ett glass jordbærsyltetøy: kr 8,-
Baguett: kr 1,50
Salami pålegg: kr 7,-
 
 
Shopping og souvenirer
 
Mauritius er kjent for sukkerproduksjon og rom. Prøv de mange typene rom og rompunsj. Teen, som produseres i de høyereliggende sørlige delene av øya, er vanligvis tilsatt vanilje. En boks av denne er fin å ta med seg hjem.

Det er masse spennende å kjøpe. Klær (ikke ta mer klær enn nødvendig. På Mauritius har dere mulighet til å fornye sommergarderoben betraktelig), flotte bastkorger og andre typiske suvenirer. Markedet i Port Louis er utrolig spennende og her finner dere det meste. Men her er regelen også å prute beinhardt. Start alltid godt under halv pris. Regn med at prisen som tilbys bleke europere nok er litt høyere enn det de skal være. På forhånd kan det være lurt å sjekke priser på butikker med ”fixed price”. Slike finner dere mange av i Grand Bay. Da har dere et godt utgangspunkt. Litt penere klær kan like godt kjøpes på slike butikker. Prisen for en flott skjorte ligger kanskje på 120 kr. Dere vil kunne finne gode tilbud på klær som Ripcurl, Volcom, Billabong og Quicksilver.

De beste souvenirene er nå likevel gratis - Skjell og korallbiter fra stranden. Dette er skatter for barna! En tom plastflaske med sand er også stas å ta med hjem. Hell sanden over på en fin glassflaske så har dere en dekorativ bit av Mauritius til å ha i vinduskarmen hjemme.
 

 

Utskriftsvennlig side